קארמה ופוג'ה

During the 100,000 tsog offerings to Guru Rinpoche puja, all the Kopan Sangha doing prayers – Khachoe Ghakyil Nunnery, Boudhanath, Nepal; Photographer: Lobsang Sherab; 2018-12 (Source)

שלום חברים,
יש לי מעט מאד מה לתת לאחרים מבחינת הדהרמה. ההבנות שלי רדודות ויש לי הרבה מאד להשלים מבחינת הלימודים האינטלקטואליים וההתקדמות הרגשית. 
לקוראים את השורות האלה ישנה נגישות למורים מהמעלה העליונה, להם ישנן התובנות הנובעות מלמידה הרהור ומדיטה. 
אבל
אולי בכל זאת מישהו יוכל להיעזר בגלויה הזו. אולי יעורר אותו/ה להמשיך ולחקור.
אני לא מורה, ולכן אני מבקש שתקראו את המכתב כדעה ככל הדעות.

פוג'ה

מהן הפוג'ות הבודהיסטיות?

פוג'ה היא טקס/תרגול בו קוראים סדהנה (חוברת תרגול) של פוג'ה ספציפית. הנפוצות ביניהן הן הפוג'ה של הבודהה המרפא Medicine Buddha  וצ'יטמאני טארה Chittamani Tara. הסדהנה כוללת ברוב המקרים את הטקסט של מציאת מקלט ופיתוח בודהיצי'טה, תרגול שבעת הענפים (קידה, הגשת מנחות, וידוי, שמחה בתרגול האישי ושל הזולת, בקשה מהמורים להמשיך ללמד, בקשה מהמורים שלא לחלוף אל מעבר, הקדשה). בנוסף, הפוג'ה עשויה לכלול החזייה (ויזואליזציה) בזמן שינון מנטרה, הפוג'ה יכולה לכלול שינון בתי שיר מספר פעמים, הפוג'ה עשויה לכלול הגשת מנדלה.

בפוג'ה מבקשים מהישות אותה מתרגלים (הבודהה המרפא, טארה וכו') לעזור. למה? 

א. הישויות האלה (בודהות) בשלב מתקדם בדרכם נדרו נדר בו הם מבטיחים לעזור לכל מי שפונה אליהם. לעזור ולהוביל את כל מי זקוק. הישויות האלה עשו את הדרך הארוכה לשם כך (למען כל היצורים, ללא אבחנה). עכשיו הם בעלי היכולת לעזור, וודאי שיעזרו.

ב. אנחנו צריכים עזרה. זוכרים את האנלוגיה: חולה (אנחנו) רופא, תרופה אחיות?

בפוג'ה יש אלמנטים של טיהור וצבירת פוטנציאל זכות. מי לא צריך את שניהם?

הפוג'ות נערכות להסיט ולסלק מכשולים הנובעים מחוסר בפוטנציאל זכות (merit). מכשולים אלה מונעים מאיתנו להשיג את המטרות היום-יומיות וגם את המטרות הרוחניות. סילוק המכשולים יאפשר לנו לחיות חיים של שמחה ונראה הצלחה במעשינו.

כוח התפילה נובע ממוטיבציה כנה של האדם המבקש את הפוג'ה. 

נאמר שתפילות הנעשות על ידי נזירות/נזירים הן עוצמתיות במיוחד ויעילות בגלל שהן נעשות על בסיס מוסרי (זאת הסיבה שברוב המנזרים עורכים פוג'ות באופן סדיר בין אם המנזר הוא מנזר לימודי, או מנזר בו הנזירים נמצאים ברטריט).

הגשת מנחות לישויות ולנזירים/נזירות הן כלי פרקטי לצבירת פוטנציאל זכות. פוטנציאל זכות הוא מה שמאפשר לנו להצליח (ראו גם פסקה אחרונה, בהקשר הזה).

תשלום עבור הפוג'ה מחבר בין המבקש והמבצעים. יוצר קשר אישי. 

קארמה

ספרים שלמים נכתבו על קארמה, יש חומר רב וקל למציאה באינטרנט. לכן לא ניכנס כאן לדקויות של הקארמה. כאן רציתי להיכנס לנושא של טיהור, ובאופן ממוקד: איך הקארמה יכולה להשתנות בעקבות תרגול. 

נאמר שהקארמה היא ודאית: מעשים שליליים יובילו לסבל, ומעשים חיוביים יובילו לאושר. ישנם שני גורמים שיכולים לשנות את הזרע הקארמי. טיהור יכול לשנות את החוויה של הסבל של מעשה שלילי, ורגעי כעס יבטלו את החוויה של האושר שיכולה הייתה להבשיל בעקבות מעשה חיובי. 

נאמר גם שהחוויה נובעת מהבשלה של זרע-קארמי בשילוב של תנאים. כמו שזרעי-צמחים ינבטו אם יינתנו להם תנאים של חום, לחות, אדמה דשנה וכו'. ללא תנאים לנביטה, הזרע לא ינבוט. באופן זהה, הפוג'ה והתרגולים הבודהיסטיים לטיהור, משנים את התנאים להבשלה של הזרע הקארמי. התנאים להבשלה של קארמה שלילית לא יתקיימו, והחוויה השלילית תשתנה, בין אם בהקטנת עצמת החוויה או דחייתה. בהשאלה לעולם הבוטני, הזרע יינבט, אך הצמח יהיה קטן, לא יניב פירות, וינבול מהר. 

הפוג'ה תוביל לנביטה של זרע קארמי חיובי, תיכלל בתוך התנאים להבשלה של מעשה חיובי שיוביל לאושר.

המעשה, נעשה. אי אפשר לחזור אחורנית בזמן. לקארמה יש רק פוטנציאל להבשיל. טיהור יכול להקטין את החוויה השלילית (למשל, במקום מחלה קשה, הקארמה המטוהרת תבשיל בתור כאב ראש).

נקודה אחרונה למחשבה: כוח האובייקט

ברור לנו שמעשה שאנחנו עושים כלפי הורינו, או מורה-הרוח האישי שלנו, יוביל לתוצאה חזקה יותר, מאשר מעשה דומה, לזר. לכן אנחנו צריכים את החיבור עם המתרגל עבורנו. החיבור יכול להיות כל חיבור (עדיף חיובי). 

כדאי לחשוב על תרומה למנזר. למה מנזר? כי יותר נזירים יערכו את הפוג'ה. למה נזירים? בגלל כוח החיים המוסריים. בגלל ההקשר של התרגול. למרות הנאמר לעיל, כל אחד יכול לערוך פוג'ה. קבוצת חברים יכולה לערוך עבורכם פוג'ה. אם אתם מתרגלים, ויש לכם קשרי דהרמה עם קבוצת אנשים, תלמידים של אותם המורים, למשל, הפוג'ה שאתם עושים ביחד תניב את התוצאה הרצויה, ללא ספק.

שלכם,
תקצ'וק

סגירת תפריט